Novi izazov Europske komisije - nagrada od milijun eura za skener hrane

Europska komisija uputila je izazov europskim inovatorima za izum skenera hrane. Nagrada od 1 milijun eura u sklopu Obzora 2020. za najinovativnije i najpristupačnije rješenje podijelit će se na najviše tri dijela: 800 000 eura za prvo mjesto i po 100 000 eura za drugo i treće mjesto.
 

Kako bi osvojili nagradu, inovatori moraju osmisliti rješenje koje analizira sastav hrane i pokazuje podatke o nutritivnoj vrijednosti i potencijalno štetnim sastojcima (kalorije, sastojci hrane, hranjive tvari i alergeni). Alat također treba osigurati povratnu informaciju korisniku u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem i/ili načinom života. Ovim natječajem Komisija želi pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema povezanih s hranom, kao što su alergije na hranu, pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti te omogućiti građanima da donose informirane odluke o hrani koju unose na brz, pristupačan i neinvazivan način.

Natječaj je namijenjen svim fizičkim i pravnim osobama ili skupinama pravnih osoba s poslovnim nastanom u državi članici Europske unije ili u zemlji povezanoj s programom Obzor 2020. Pravila natječaja dostupna su na internetu.

Natjecatelji će moći poslati radove od 9. rujna 2015. do 9. ožujka 2016.


Više informacija: Digital Agenda for Europe