Dva hrvatska projekta među polufinalistima natječaja za najbolje europske društvene inovacije

Europska komisija odabrala je 30 polufinalista u natječaju Europska društvena inovacija 2015. Na natječaj je prijavljeno preko 1400 projekata iz više od 40 zemalja, a među odabranim polufinalistima su i dva projekta iz Hrvatske: Pametno slušno pomagalo i Rešetke nisu prepreke.
 

U okviru ovogodišnje teme „Novi načini rasta” suci su odabrali prijave s potencijalom za povećanje rasta i održivu financijsku vrijednost, te društveni napredak za građane, vlade i poduzeća. Prijave su pokazale koji društveni problemi najviše brinu Europljane: prednjačile su ideje povezane s uključenošću, obrazovanjem i mladima, zapošljavanjem, zdravljem i starenjem, klimatskim promjenama, otpadom od hrane i okolišem. Izabrane prijave obuhvaćaju širok raspon ideja, npr. pretvaranje biootpada iz kantina i restorana u bioplin, što istovremeno stvara radna mjesta i koristi okolišu, te pristupačno pčelarstvo za korisnike invalidskih kolica ili druge manje pokretne osobe.

Svi će polufinalisti biti pozvani na mentorsku akademiju za društvene inovacije radi razvoja svojih ideja pomoću posebno prilagođene potpore i radionica. Ovogodišnja mentorska akademija održat će se u Beču od 7. do 9. rujna u hotelu Magdas, jednom od finalista prvog održanog natječaja 2013. Nakon akademije žiri će odabrati deset finalista od kojih će tri najučinkovitija projekta primiti nagradu od 50 000 EUR na svečanosti u Bruxellesu u studenom 2015.

Cilj je projekta Pametno slušno pomagalo poboljšati interakciju osoba koje imaju probleme sa sluhom. Projektom im se želi pomoći da kontroliraju čujnost okolnih zvukova.

Cilj je projekta Rešetke nisu prepreke udruge RODA omogućiti putovanja djece u posjet roditeljima u zatvorima, prodajom proizvoda namijenjenih maloj djeci i roditeljima, koji će se proizvoditi u hrvatskim zatvorima i kaznionicama.


Više informacija: DG GROW
                            RODA