Savjetovanje o strategiji Europske unije za ukapljeni prirodni plin i skladištenje plina

Koji su po vašem mišljenju izazovi i prilike povezani s ukapljenim prirodnim plinom (LNG) i skladištenjem plina u Europskoj uniji? Europska komisija traži vaše mišljenje kako bi razvila strategiju za istraživanje punog srednjoročnog i dugoročnog potencijala LNG-a i skladištenja plina.
 

LNG i skladištenje plina pomaže Europskoj uniji u jačanju sigurnosti i konkurentnosti opskrbe energijom, posebice kroz diverzifikaciju izvora opskrbe.

Plin igra ključnu ulogu u energetskom sustavu Europske unije, čineći oko četvrtinu potrošnje energije. Međutim, neke su države članice ovisne o samo jednom dobavljaču plina, što znači, na primjer, da poremećaj u ruskim isporukama plina može teško pogoditi Pribaltik i jugoistočne države članice.

LNG, koji u EU trenutno dolazi uglavnom iz Katara, Alžira i Nigerije, već se koristi u energetskom sustavu Europske unije, posebno u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj i Velikoj Britaniji. No, zbog razvoja događaja u Europskoj uniji i drugdje EU bi mogla proširiti svoj asortiman dobavljača na zemlje kao što su SAD, Kanada i Australija. LNG također može pomoći sniziti cijene energije jačanjem konkurencije na europskim tržištima.

U međuvremenu su razine skladištenja plina u Europskoj uniji porasle u posljednjih 10 godina pomažući uravnotežiti fluktuaciju u sezonskoj potražnji. Nadalje, skladištenje ima ključnu ulogu u kriznoj situaciji: osigurava brzu reakciju na iznenadni porast potražnje i prekide u opskrbi jer je pohranjeni plin često u neposrednoj blizini ili se može lako transportirati preko sustava plinovoda do mjesta gdje je to potrebno. Međutim, Komisija želi istražiti može li se i kako skladištenje plina poboljšati kako bi se pojačala sigurnost opskrbe.

Savjetovanje traje do 30. rujna 2015.

Više informacija: DG ENER