Europska komisija traži novu Europsku prijestolnicu inovacija

Europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas pokrenuo je danas na plenarnoj sjednici Odbora regija drugo izdanje nagrade Europska prijestolnica inovacija (iCapital).

Ova nagrada namijenjena je europskom gradu koji gradi najbolji "ekosustav inovacija", povezujući građane, javne organizacije, sveučilišta i poduzeća, a 2014. osvojila ju je Barcelona. S obzirom na to da se u urbanim područjima ostvaruje dvije trećine BDP-a Europske unije, upravo će ta područja najviše pridonijeti većoj inovativnosti Europe. Nova prijestolnica inovacija dobit će 950 000 EUR za dodatno jačanje inovacijskih aktivnosti. Drugoizabrani grad dobit će 100 000 EUR, a trećeizabrani grad 50 000 EUR za aktivnosti umrežavanja.

Povjerenik Moedas izjavio je: "Nagradom za Europsku prijestolnicu inovacija, Europska unija od prepoznavanje gradovima koji ulažu velike napore u promicanje inovacija i poboljšanje kvalitete života svojih građana."

Natječaj je otvoren za gradove:

  • koji imaju više od 100 000 stanovnika (u zemljama u kojima ne postoji grad s više od 100 000 stanovnika, najveći grad ima pravo na prijavu)
  • iz država članica Europske unije i država pridruženih programu Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.
Natječaj je otvoren do 18. studenog 2015.

Više informacija: DG RTD
                            European Capital of Innovation