Javno savjetovanje o internetskoj kupovini

Europska komisija pokrenula je danas javno savjetovanje koje će pridonijeti budućem Komisijinom Prijedlogu o digitalnim ugovorima. Prijedlog je bitan element Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Europske komisije, objavljene 6. svibnja, a cilj mu je donijeti jasna i usklađena pravila o digitalnim ugovorima koja će pomoći osloboditi potencijal digitalnog gospodarstva u Europi.

Potrošači i tvrtke u Europskoj uniji sve više koriste internet u svakodnevnom životu i pri kupovini proizvoda. Međutim, u 2014. godini samo je 15% potrošača kupovalo iz druge zemlje Europske unije, a samo 12% online tvrtki trenutačno prodaju u druge zemlje Europske unije. Potrošači nemaju povjerenja u online svijet, a trgovce odbija kompleksna regulativa koja se mijenja od zemlje do zemlje. Povećanje povjerenja potrošača u internetsku kupovinu i rušenje barijera koje koče elektronsku trgovinu ključ su stvaranja gospodarskog napretka i rasta u Europi.

Prijedlog o digitalnim ugovorima utvrdit će pravila o elektronskoj trgovini na razini Europske unije koja će zaštititi potrošače i potaknuti poslovanje. Potrošači bi trebali moći kupovati putem interneta u drugim zemljama Europske unije jednako lako i pouzdano kao u svojoj. Nova će pravila dati potrošačima jasna i provediva prava pri internetskoj kupovini digitalnog sadržaja i materijalnih dobara.

Trgovcima također treba pružiti pravnu sigurnost i pomoći im da izbjegnu potrebne troškove prodaje robe u zemljama s različitim zakonima o ugovoru. Usklađena bi pravila stvorila poslovno ozračje koje trgovce potiče na širenje poslovanja preko granica.

Komisija namjerava donijeti Prijedlog o digitalnim ugovorima do kraja ove godine, uzimajući u obzir rezultate javnog savjetovanja. Savjetovanje traje do 3. rujna 2015., a dobrodošli su doprinosi od građana, poduzeća i organizacija potrošača.

Više informacija: DG JUST