Nagrada od 3 milijuna eura za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima

Europska komisija objavila je danas kako će dodijeliti nagradu od 3 milijuna eura osobi ili timu koji razvije najbolji materijal za smanjenje koncentracije čestica u zraku u urbanim područjima.


Cilj je poboljšati kvalitetu zraka u gradovima i smanjiti ozbiljne zdravstvene rizike koje čestice predstavljaju. Nagradom u sklopu Obzora 2020. za materijale za čisti zrak želi se potaknuti inovativno razmišljanje kako bi se pronašlo rješenje koje se zasniva na materijalu. Materijal može biti napravljen od bilo koje kemijske tvari (npr. plastika, beton, asfalt itd.) koja može smanjiti koncentraciju čestica u zraku.

Europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas rekao je: "Loša kvaliteta zraka veliki je problem za zdravlje ljudi i okoliš. Onečišćivači zraka svake godine ubiju pola milijuna Europljana. U sklopu Obzora 2020., nastavljamo ulagati u ključne tehnologije razvoja, kao što su napredni materijali, kako bi se smanjilo koncentraciju čestica u zraku za dobrobit svih."

Pravila natječaja od danas su dostupna na internetu. Natjecatelji će moći poslati svoje radove od 26. siječnja 2017. do 23. siječnja 2018. godine.


Više informacija: DG RTD