EU otvara savjetovanje o budućnosti svojih odnosa sa susjednim zemljama

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas otvaraju savjetovanje o budućnosti europske susjedske politike (ESP). ESP je posljednji put revidiran 2011. Od tada je u susjedstvu došlo do važnih promjena pa je postalo potrebno temeljito preispitati načela na kojima se politika temelji, kao i njezino područje djelovanja te načine na koji bi se njezini instrumenti trebali upotrebljavati.


„Izgradnja snažnih partnerstava sa susjedima od ključnog je interesa za EU. Zbog nedavnih zbivanja u regiji susrećemo se sa sve većim izazovima: od gospodarskih pritisaka do nezakonite migracije i prijetnji sigurnosti. Za rješavanje tih problema potrebna nam je čvrsta politika. Moramo i bolje razumjeti različite težnje, vrijednosti i interese naših partnera. Zbog toga i provodimo preispitivanje jer želimo čvrste političke odnose sa susjedima.”, izjavila je visoka predstavnica / potpredsjednicaFederica Mogherini.

„U interesu je EU-a razviti mir, stabilnost i blagostanje na svojim granicama. Zahvaljujući preispitivanju naš će rad na postizanju tih ciljeva biti uspješniji. Želim ravnopravnije partnerstvo koje će polučiti rezultate”, dodao je povjerenik Johannes Hahn.

Cilj je do kraja lipnja provesti što sveobuhvatnije savjetovanje s partnerima iz susjednih zemalja i s dionicima iz EU-a. Nakon tog savjetovanja na jesen će uslijediti komunikacija s prijedlozima za budući smjer ESP-a.

Savjetovanje će uključivati četiri prioriteta: razlikovanje; fokus; fleksibilnost; odgovornost i vidljivost. Već je utvrđeno pet područja u kojima obje strane imaju zajedničke interese: trgovina i gospodarski razvoj; povezanost; sigurnost; upravljanje; migracije i mobilnost.

Savjetovanje je otvoreno do 30. lipnja.

Više informacija:

European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations