Pokrenuta inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a

Nakon trogodišnje pripremne faze danas su započele aktivnosti inicijative Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a. Inicijativa, koja traje do 2020., stvorit će preko 4 000 prilika za volontiranje.

"Promjena počinje kada građani poduzmu konkretne akcije. I to je ono o čemu se radi u inicijativi Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a. Građani se uključuju kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija", kazao je Christos Stylianides, povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama i europski koordinator za borbu protiv ebole, koji je otvorio Info dan posvećen inicijativi u Bruxellesu.

Ova operativna faza inicijative uslijedila je nakon tri uspješne pilot runde (2011-2014), u kojima je sudjelovalo oko 300 volontera širom svijeta.

Današnji događaj usmjeren je na predstavljanje dvije značajne stvari: mehanizam certifikacije kojeg se organizacije moraju pridržavati kako bi sudjelovale u inicijativi i prvi poziv na dostavu prijedloga za izgradnju sposobnosti. Sudjelovalo je oko 150 predstavnika zainteresiranih humanitarnih organizacija.

Humanitarni volonteri raznih profila, početnici i stručnjaci, imat će priliku sudjelovati u inicijativi i pokazati europsku solidarnost s ljudima kojima je pomoć najpotrebnija širom svijeta. Inicijativa će osigurati obuku za volontere koje će potom povezati s humanitarnim organizacijama kako bi ih se razmjestilo u države pogođene katastrofama.

Više informacija: DG ECHO