Javno savjetovanje o budućoj uporabi ultravisokog frekvencijskog pojasa za emitiranje televizijskog programa

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o tome kako najučinkovitije koristiti ultravisoki frekvencijski pojas (470 – 790 MHz) u nadolazećim desetljećima.

Ultravisoki frekvencijski pojas za emitiranje televizijskog programa u rasponu 470 –790 MHz trenutačno je u Europskoj uniji u uporabi uglavnom za potrebe digitalne zemaljske televizije (DTT) i bežične audioopreme. Za uporabu ultravisokog frekvencijskog pojasa za emitiranje televizijskog programa od nedavno se natječu i mobilni operateri koji žele ponuditi usluge bežičnog širokopojasnog pristupa veće brzine i bolje zemljopisne pokrivenosti.

Promjene u načinu uporabe ultravisokog frekvencijskog pojasa emitiranja utjecale bi na opseg i kvalitetu usluga emitiranja i mobilnih usluga. Usto bi mogle dovesti do potrebe za budućom nadogradnjom opreme poput TV prijamnika. Posebna pitanja savjetovanja odnose na mogući učinak tih promjena na građane.

Komisija traži mišljenje:

  • sektora mobilnih usluga i usluga emitiranja (uključujući usluge proizvodnje programa pri prijenosu posebnih događaja)
  • znanstvenika odgovarajućih područja stručnosti
  • građana, korisnika usluga emitiranja televizijskog programa i/ili usluga bežičnog širokopojasnog pristupa i udruga korisnika.
Javno savjetovanje otvoreno je do 12. travnja 2015.

Više informacija: Digital Agenda for Europe