Otvorene prijave za Europsku prijestolnicu mladih za 2018. godinu

Prijave za titulu Europske prijestolnice mladih (EYC) za 2018. godinu službeno su otvorene! Od 16. prosinca 2014. do 28. veljače 2015. godine europski će gradovi imati priliku predstaviti se kao kandidati za EYC 2018. Pobjednik će biti proglašen na sastanku Vijeća članova Europskog foruma mladih u studenom 2015. godine.

Europski forum mladih svake godine dodjeljuje titulu Europske prijestolnice mladih drugom europskom gradu. Tijekom EYC godine nositelj titule organizira događanja i projekte, svrha kojih je pokazati aktivnu i važnu ulogu koju mladi ljudi i organizacije mladih imaju u društvu. Titula EYC dodijelit će se po deseti put 2018. godine, a prvi je put dodijeljena Rotterdamu 2009. Od tada su titulu dobili Torino (2010), Antwerpen (2011), Braga (2012), Maribor (2013.), trenutno pripada Solunu (2014), a budući nositelji su Cluj-Napoca (2015.), Ganja (2016) i Varna (2017).

Gradovi prijavitelji moraju predati višestrani program u kojem će navesti svoju motivaciju, planirani dugoročni društveni utjecaj titule, kao i planove za nastavljanje i proširenje projekata povezanih s mladima. Ove aktivnosti trebaju imati jasnu europsku dimenziju i nadovezati se na europske politike za mlade, uključujući sudjelovanje mladih, neformalno obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu uključenost, volontiranje, međunarodnu suradnju, multikulturalizam i integraciju.

Nezavisni deseteročlani žiri koji se sastoji od stručnjaka za politike za mlade i praktičara iz institucija i civilnog društva, predstavnika privatnog sektora, medija te lokalnih i regionalnih vlasti izabrat će pet kandidata koji ulaze u uži izbor. Ovih će pet kandidata dobiti povratne informacije i preporuke o tome kako mogu poboljšati svoje prijave, prije nego što konačni pobjednik bude proglašen na sastanku Vijeća članova Europskog foruma mladih u studenom 2015. godine.

Više informacija: European Youth Capital