Standardni obrasci pojednostavljuju prekogranično nasljeđivanje

Građani će uskoro moći koristiti jedan set obrazaca za ostvarivanje nasljednih prava u slučaju smrti člana obitelji s imovinom u drugoj državi članici EU-a. Jedan od tih obrazaca je i europska potvrda o nasljeđivanju, koja će olakšati nasljednicima ostvarivanje prava u drugim državama članicama. Ovi obrasci dopuna su setu alata dostupnom u okviru Uredbe o nasljeđivanju (vidi IP/12/851).
 

Povjerenica EU-a za pravosuđe Věra Jourová izjavila je: "Drago mi je da će 450 000 europskih obitelji koje se bore s međunarodnim nasljeđivanjem svake godine imati koristi od jednostavnijih i lakših procedura diljem Europe. Nova pravila o nasljeđivanju bila su velik korak naprijed za pravosudnu suradnju u građanskim stvarima u EU, a ovi pojednostavljeni paneuropski obrasci upotpunjuju sliku."

Standardizirane obrasce jednostavne za korištenje Europska je komisija usvojila 9. prosinca, a građanima će biti dostupni od 17. kolovoza 2015. na portalu e-pravosuđa, zajedno s informativnim listovima o nasljednom pravu i procedurama u svakoj državi članici, koje trenutno priprema Europska pravosudna mreža u građanskim i trgovačkim stvarima.

Više informacija: Glavna uprava za pravosuđe