Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) 2014: Znanost podržava održivo povećanje kvota ulova plavoperajne tune

Europska unija pozdravila je 17. studenoga odluku Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) o povećanju kvote za istočnu i mediteransku plavoperajnu tunu za nešto manje od 20% godišnje tijekom iduće tri godine. Taj umjeren porast u potpunosti je u skladu sa znanstvenim savjetom i dolazi nakon nekoliko godina razboritog upravljanja koje su uslijedile nakon što je stok gotovo propao.
 

Europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella naglasio je važnost održivog rasta: "Teškim odlukama i žrtvama izbjegnut je potpuni kolaps stoka plavoperajne tune. Današnja odluka o postupnom i umjerenom povećanju u skladu je sa znanstvenim savjetom i osigurava neugroženu budućnost stoka. Istovremeno je obnova ovog značajnog stoka, koja sa sobom nosi značajne ekonomske koristi, dobra nagrada naporima ribara."

ICCAT je nastavio poduzimati mjere na temelju znanstvenog savjeta za niz ključnih stokova. Za istočnu i mediteransku plavoperajnu tunu kvota će se povećati za nešto manje od 20% godišnje tijekom iduće tri godine, podliježući, prema prijedlogu Europske unije, godišnjoj reviziji, a u skladu sa znanstvenim savjetom. Za zapadnu plavoperajnu tunu, kvota će se povećati za 14% u naredne dvije godine, također u skladu sa znanstvenim savjetom. EU je podsjetio ostale stranke u ICCAT-u kako je u budućnosti potrebno primijeniti dosljedniji pristup za upravljanje stokom istočne i zapadne plavoperajne tune.

Više informacija: http://bit.ly/11ZzVWq