Europska komisija poboljšava pristup željezničkom sustavu putnicima s ograničenom pokretljivošću

Europska komisija usvojila je 18. studenoga propis kojim će se osobama s invaliditetom i osobama s ograničenom pokretljivošću olakšati pristup željezničkom sustavu. Novi će tehnički uvjeti (tehničke specifikacije za interoperabilnost – TSI) među ostalim učiniti obaveznima taktilne pokazatelje površine za hodanje u postajama i povećati širinu otvora vrata. Također, u vlakovima će postojati uvjet za minimalnu rasvjetu u svim područjima vlaka, kao i ravnije rampe u prostorima za invalidska kolica.


Nova propisi primjenjivat će se od siječnja 2015. u cijeloj europskoj željezničkoj mreži. Tako će više građana s invaliditetom i s ograničenom pokretljivošću biti u mogućnosti putovati vlakom u poboljšanim uvjetima.

Komisija je istovremeno usvojila cijeli skup revidiranih TSI. Ova novi propisi pojednostavit će tehničke uvjete za željeznicu i proširiti ih na cjelokupni željeznički sustav u Europskoj uniji. To će imati i druge prednosti, poput olakšane cirkulacije vlakova diljem EU-a i pojednostavljivanja zakonodavstva za industriju i administraciju.

Više informacija: http://bit.ly/1xiI7hf