Skupina EU-a na visokoj razini: za veću uporabu novih tehnologija u visokoškolskom obrazovanju potrebno je ciljano financiranje

Skupina Europske unije na visokoj razini posvećena modernizaciji visokoškolskog obrazovanja objavila je 22. listopada svoje izvješće o novim načinima učenja i podučavanja na sveučilištima. Skupina je utvrdila 15 preporuka u kojima se ističe da bi se boljim usmjeravanjem sredstava trebalo promicati razvoj i uporabu fleksibilnijih digitalnih načina učenja i podučavanja u visokoškolskom obrazovanju.
 

Na čelu Skupine je bivša predsjednica Irske Mary McAleese, koja je ovom prigodom izjavila: „Zadivljena sam izvanrednim primjerima dobre prakse na koje nam je skrenuta pozornost tijekom našeg rada. Iz tih je primjera vidljivo da je za povećanje potencijala tih novih načina učenja i podučavanja važna ne samo predanost pojedinaca u visokoškolskim ustanovama, već i podrška predanih vlada s vizijom budućnosti. Iako bilježi početni napredak u upotrebi novih tehnologija na sveučilištima i koledžima, Europa i dalje zaostaje za SAD-om. Trebali bismo iskoristiti prednosti kojima raspolažemo, primjerice rasprostranjenu uporabu bodova ECTS, kako bismo osigurali priznavanje, akreditaciju i kvalitetu digitalnog učenja.”

Izvješće Skupine pozdravila je povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou. „Europa se suočava s rastućim brojem i sve većom raznolikošću studenata, zbog čega moramo poboljšati kvalitetu učenja i podučavanja. Skupina koju vodi Mary McAleese utvrdila je realne i praktične mjere koje EU i nacionalna nadležna tijela mogu poduzeti kako bi se na te potrebe odgovorilo boljim iskorištavanjem novih tehnologija u učenju i podučavanju. Osobito me raduje što ćemo provedbu preporuka Skupine moći poduprijeti novim programom Erasmus+, pokrenutim u siječnju."

Obrazovni resursi diljem svijeta sve su dostupniji i interaktivniji te nadilaze jednostavna predavanja dostupna na mreži. Digitalno učenje i podučavanje mogu se bolje prilagoditi potrebama studenata, dok zahvaljujući napretku u analizi učenja profesori mogu brže pružiti povratne informacije o uspješnosti studenata i utvrditi područja kojima je potrebna veća potpora.

Digitalne metode sve više postaju sastavni dio učenja i u fakultetskim predavaonicama i na mreži jer mnoge europske visokoškolske ustanove iskorištavaju nove mogućnosti koje pruža tehnologija. Međutim, razvoj je veoma često posljedica entuzijazma nekoliko članova osoblja i ne postoji dosljedan strateški pristup unutar ustanova ili među državama.

Na temelju iscrpne analize trenutačne situacije i dobre prakse diljem i izvan EU-a, Skupina na visokoj razini utvrdila je smjernice za potporu uvođenju novih tehnologija u obrazovanje. Ne osporavajući činjenicu da visokoškolske ustanove imaju glavnu ulogu u donošenju promjena, Skupina je istaknula i odgovornost koju tijela javne vlasti imaju u pogledu stvaranja okruženja koje pogoduje promjenama.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći ovdje.