Istraživanje EU-a o dobivanju stočne hrane iz otpada od hrane

Očekuje se da će se svjetska potražnja za hranom do 2050. povećati za 70 %, a nagli porast upotrebe biomase također će opteretiti poljoprivredu. Nahraniti svijet i pritom očuvati okoliš misao je vodilja Svjetskoga dana hrane 2014., a ujedno i cilj nekoliko istraživačkih projekata koje financira EU.
 

EU će uložiti više od četiri milijarde eura u istraživanje i inovacije u području europskog biogospodarstva, s naglaskom na poljoprivredu, kojom će se osigurati proizvodnja hrane, jamčiti održivo upravljanja prirodnim resursima i poduprijeti razvoj u ruralnim područjima.

EU je izvor 18 % svjetskog izvoza hrane, u vrijednosti od 76 milijardi eura. Međutim, u EU-u, kao i drugdje, poljoprivredni otpad usporava razvoj poljoprivrede i dodatni je trošak za porezne obveznike te ih košta između 55 eura i 99 eura po toni.

Istraživačkim projektom NOSHAN koji financira EU problem bi se riješio putem pretvorbe poljoprivrednoga otpada u stočnu hranu, što bi poljoprivrednicima pružilo nove mogućnosti, a ujedno bi smanjilo ovisnost Europe o uvozu hrane. Time bi se pak zauzvrat doprinijelo stvaranju novih zelenih radnih mjesta u području prikupljanja otpada, postrojenjima za obradu otpada i proizvodnji stočne hrane. Taj će pristup biti osobito dobrodošao u ruralnim područjima, gdje je napredak manje intenzivan nego u urbanim područjima i gdje je industrija hrane snažan gospodarski pokretač.

„U svijetu se jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku potrošnju izgubi ili potrati, što godišnje ukupno iznosi 1,3 milijarde tona, a velik udio toga otpada nastane preradom hrane”, pojasnila je Montse Jorba, znanstvena koordinatorica projekta NOSHAN iz Tehnološkog centra LEITAT u Španjolskoj. „Stopa rasipanja hrane najveća je kod voća i povrća. Riječ je o velikom traćenju resursa, prvenstveno vode, zemlje, energije, rada i kapitala.”

Projektom NOSHAN pronaći će se način kako otpad od određenih vrsta voća, povrća i mliječnih proizvoda pretvoriti u stočnu hranu, pri čemu bi troškovi bili mali, a potrošnja energije niska.

Tim koji čine istraživački centri, jedno sveučilište i poduzeća iz šest država EU-a i Turske započeo je s radom 2012., procjenjujući vrijednost različitih vrsta otpada i izgradnjom baze podataka potencijalnih sastojaka stočne hrane. Do završetka projekta 2016. tim će također pronaći najbolju tehnologiju za preradu i unapređenje svake vrste otpada.

Projektom NOSHAN također će se europskom poljoprivrednom sektoru omogućiti da postigne veću održivost. Korištenje biološkog otpada kao resursa ujedno će pomoći ublažiti posljedice koje aktivnosti sektora ostavljaju na okoliš.

„Biogospodarstvo u Europi vrijedi dva bilijuna eura i njime se osigurava 22 milijuna radnih mjesta, zbog čega i jest u središtu programa Obzor 2020.”, izjavila je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn. „U projektima poput ovoga okupljaju se istraživači i poduzeća radi jačanja gospodarstva i kvalitete života na održiv način.”

Više informacija pročitajte ovdje.