Novi paneuropski mirovinski fond za poticanje mobilnosti istraživača

Kako bi se potaknula mobilnost istraživača u Europi, 1. listopada pokrenut je konzorcij čiji je cilj osnivanje novoga paneuropskog mirovinskog programa. Inicijativa RESAVER omogućit će istraživačima slobodno kretanje, pri čemu neće morati brinuti o tome zadržavaju li svoje mirovinske povlastice.
 

Konzorcij planira uspostaviti mirovinski program 2015. Zahvaljujući tom programu istraživači će moći ostati u istome mirovinskom fondu i kad promijene posao ili se odsele u drugu zemlju. Europska komisija podmirit će početne troškove uspostave četverogodišnjim okvirnim ugovorom, koji će biti dodijeljen do kraja 2014.

Konzorcij će djelovati kao međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Belgiji. Njegovi su osnivači: Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti, Konzorcij srednjoeuropskih istraživačkih infrastruktura (CERIC–ERIC), Elettra – Sincrotrone Trieste S.C.p.A, Fondazione Edmund Mach, Istituto Italiano di Tecnologia, Tehničko sveučilište u Beču te Udruženje sveučilišta u Nizozemskoj (VSNU).

Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn rekla je: "Naporno smo radili da potaknemo slobodno kretanje znanja u Europi. U tu je svrhu osnovan naš istraživački i inovacijski program Obzor 2020 vrijedan 80 milijuna EUR. Mirovine su ozbiljna prepreka slobodnom kretanju, ali danas se ona počinje rušiti. Stoga pozivam europske istraživačke organizacije da se pridruže konzorciju."

Više informacija pročitajte ovdje.