Projekt CHEESECOAT: nemasni sir s okusom mocarele

Zahvaljujući trogodišnjem projektu CHEESECOAT, koji je financirala Europska unija, prerađivači hrane napokon mogu udovoljiti potražnji zdravstveno osviještenih potrošača za sirom s niskim udjelom mliječne masti, a s okusom, teksturom i topivošću tradicionalne mocarele.
 

U projektu CHEESECOAT razvijen je proces i izumljen stroj pomoću kojih je moguće napraviti sir s 3% mliječne masti s novim bakterijskim kulturama i premazima. Obična mocarela sadrži od 20 do 25% masti.

Tehnička voditeljica projekta Anna Fureby, sa Švedskog tehničkog istraživačkog instituta, izjavila je: "Vlažnost našeg novog sira osigurava mu teksturu mocarele, a sir nema gorak ili neugodan okus. Također smo razvili tehnologiju koja omogućuje dobru topivost tijekom pečenja pizze jer se nemasni sir ne topi na isti način kao punomasni sir."

Procesi i tehnologija za proizvodnju nemasnog sira sličnog mocareli dizajnirani su za industriju brze i gotove hrane gdje je potrebno da se sir ponaša predvidljivo, bez ili s malo utjecaja na teksturu i okus. Analiza provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala je da pizza s novim sirom sadrži upola manju količinu masti od pizze sa standardnom mocarelom, a jednako je privlačna potrošačima.

Projekt CHEESECOAT dobio je 2,4 milijuna € od Europske unije, a u njemu su sudjelovali partneri iz Švedske, Španjolske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske.

Više informacija pročitajte ovdje.