EU financira ispitivanje novih tretmana za bebe rođene s niskim tlakom

Projekt HIP Ispitivanje, koji financira Europska unija, proučava nedonoščad i testira najbolju terapiju za hipotenziju u prva 72 sata života. U projektu sudjeluje 13 institucija iz šest država članica Europske unije i Kanade.
 

Svake godine, oko 25 000 beba rođenih u Europi - tek nešto više od jedan posto - pate od hipotenzije ili niskog krvnog tlaka, ali medicinska zajednica je podijeljena oko najbolje dijagnoze i liječenja. Međutim, očekuje se da će istraživanje koje financira Europska unija ne samo pomoći spasiti bebe, već i pridonijeti boljem liječenju dugoročnih ozljeda mozga koje često prate hipotenzije.

Projektni tim testira do 830 djece gestacijske dobi od 23 do 28 tjedana. Ovo multicentrično, multinacionalno, randomizirano ispitivanje okuplja stručnjake za medicinsku njegu novorođenčadi i za klinička ispitivanja, neurofiziologe i farmakologe. Ispitivanje uključuje sveobuhvatnu edukaciju i usavršavanje kroz radionice i seminare.

HIP Ispitivanje moglo bi značajno poboljšati zdravlje budućih generacija Europljana i pozitivno utjecati na izdatke za zdravstvo. "Želimo biti sigurni da će najranjivija novorođenčad dobiti odgovarajuću terapiju, i osigurati da tretmani dođu na tržište i budu široko dostupni", zaključuje projektni koordinator Gene Dempsey, iz Rodilišta Sveučilišta u Corku.

Više informacija pročitajte ovdje.