Sigurniji brodovi za kružna putovanja zahvaljujući istraživanjima koja financira EU

Sigurnost je važan aspekt putničkog pomorskog prometa, a zahvaljujući istraživanjima koja financira EU, evakuacija velikih putničkih brodova mogla bi u budućnosti biti brža i sigurnija. Istraživači financirani sredstvima Europske unije pomažu izraditi stabilnije trajekte i brodove za kružna putovanja.

U okviru trogodišnjeg projekta LYNCEUS, koji završava početkom 2015., pokazalo se kako bežične tehnologije male snage mogu pomoći locirati i pratiti osobe na brodovima dajući osnovne informacije u slučajevima evakuacije te mogu poboljšati traganje i spašavanje izvan plovila. Cilj je donijeti revolucionarne promjene u postojeće prakse upravljanja u izvanrednim situacijama i evakuacije brodova.

Razvili smo inovativne bežične oznake koje se mogu ugraditi u pojaseve za spašavanje tako da se položaj osoba u brodu može jednostavno odrediti”, rekao je dr. Anastasis Kounoudes, tehnički voditelj i izvršni direktor jednog od partnera projekta, poduzeća SignalGeneriX. „Na taj će način osobe zadužene za sigurnost moći utvrditi točnu lokaciju svakog putnika i člana posade tijekom evakuacije.” Tom tehnologijom može se koristiti i za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata koji moraju nositi posebne narukvice, ili pomoći roditeljima pratiti gdje se nalaze njihova djeca na velikim brodovima za kružna putovanja koji mogu prevoziti i na tisuće putnika i članova posade. Istražitelji su u okviru projekta razvili i radarski uređaj koji može otkriti točan položaj putnika koji je pao u more.

U projektu GOALDS koji se završio 2012. izrađeni su novi nacrti za velike brodove za kružna putovanja kako bi im se povećala sigurnost u slučaju sudara ili nasukavanja. Preoblikovanjem brodova, omogućilo bi im se do 20 % više šansi za preživljavanje sudara ili nasukavanja. Ovi su rezultati predani Međunarodnoj pomorskoj organizaciji radi unaprjeđivanja sigurnosnih standarda i izračuna za brodove za kružna putovanja. Projekt GOALDS dio je istraživanja za poboljšanje pomorske sigurnosti koja se financiraju iz sredstava EU-a.

Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn izjavila je: „Ti su projekti dobri primjeri kako ljudima poboljšati, a u ovom konkretnom slučaju, možda čak i spasiti živote. Nastavit ćemo ulagati u ovu vrstu istraživanja i inovacija u okviru našeg novog programa Obzor 2020."

Više informacija pročitajte ovdje.