Projekt Europske unije pomaže u nadzoru okoliša

Pet partnera iz Belgije, Njemačke, Italije i Ujedinjenog kraljevstva razvilo je aplikacije AirProbe i Widenoise koje omogućuju korisnicima da pomoću svojih pametnih telefona prate onečišćenje zraka i razinu buke u okolini. Projekt EVERYAWARE financiran je iz Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7).
 

Obje aplikacije sadrže društvene igre za razmjenu informacija i dojmova, kao i interaktivne karte. Aplikacija AirProbe povezana je s malom senzornom kutijom koja radi na baterije i može se nositi u ruksaku ili u košari bicikla, a povezuje se s telefonom pomoću Bluetootha. Nakon usisavanja zraka, kutija šalje očitanja razine ozona, čađi i drugih onečišćivača u središnji server, koji potom odašilje informacije o zagađenim područjima u gradu, kao i o vremenu kad je zagađenje na vrhuncu. Za vrijeme projekta, znanstvenici su testirali sustav s više od 300 volontera tijekom četiri izazova u Londonu, Antwerpenu, Kasselu i Torinu. Aplikaciju Widenoise već je koristilo više od 10 000 ljudi i bila je glavno pomagalo u istraživanju o razini buke u okolici zračne luke Heathrow kod Londona. Prikupljeni podatci dostupni su svima, građanima, vlastima i znanstvenicima, kako bi dobili bolju sliku o našem okolišu.


Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes, zadužena za Digitalni plan, kaže: "Zahvaljujući novim tehnologijama sada smo u dobu građanske znanosti gdje svatko može stvoriti, prikupljati i dijeliti podatke za opće dobro. Podatke o okolišu, ali i o zdravlju i kulturi, na primjer. Prilika za bolju informiranost i povezanost više je nego ikada prije, moramo ih zgrabiti."

Više informacija pročitajte ovdje.