EU razvija novi sustav za automatizirano parkiranje automobila

Europska unija uložila je 5,6 milijuna eura u sustav potpuno automatiziranog parkiranja i punjenja za električne automobile na javnim parkiralištima. Na projektu V-CHARGE rade istraživači iz Njemačke, Italije, UK-a i Švicarske, a sustav je uspješno testiran u štutgarskoj zračnoj luci u travnju ove godine.
 

Vozači će moći ostaviti svoj automobil ispred parkirališta i koristiti smartphone aplikaciju za pokretanje postupka za parkiranje. Vozilo će se povezati s parkirališnim serverom te se odvesti na označeno mjesto. Dok je u garaži, automobil se također može programirati da ide na stanicu za punjenje. Po povratku, vozač koristi istu aplikaciju da pozove vozilo.

Budući da GPS satelitski signali ne rade uvijek unutar garaže, znanstvenici su razvili sustav baziran na kamerama – svaki automobil bit će opremljen s njih osam. U središtu projekta je sigurnost: automobil je dizajniran da izbjegne neočekivane prepreke.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes kaže: "Moramo razmišljati unaprijed i pronaći pametnije načine kretanja, kako bi uštedjeli vrijeme i novac te sačuvali okoliš. Tko ne bi htio uštediti vrijeme parkirajući automobil?"

“Trebamo istraživanja o novim tehnologijama - i njihovom kombiniranju – kako bi dobili praktična rješenja. V-CHARGE sustav ide u pravom smjeru i radujem se što ću ga moći koristiti."

Više informacija pročitajte ovdje.