Projekt za energetski učinkovitije zračne luke financiran sredstvima Europske unije

Europski znanstvenici koristili su sredstva Europske komisije za razvoj novog softvera i sustava senzora za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i potrošnje energije za 20% u zračnim lukama. Pilot testiranje odvija se u rimskom Fiumicinu i milanskoj Malpensi. Novi sustav, pod nazivom CASCADE, uštedjet će spomenutim talijanskim zračnim lukama barem oko 6000 MWh, tj. 42 000 tona CO2 i 840 000 € godišnje.

 


Partneri u Njemačkoj, Italiji, Irskoj i Srbiji rade na novom sustavu, koji EU financira s 2 600 000 €. Europska podružnica Međunarodne udruge zračnih luka (ACI Europe), koja predstavlja više od 450 zračnih luka na našem kontinentu, obvezala se poduprijeti projekt, što znači da ćemo od 2015. vidjeti širu primjenu novog sustava.


"Senzori i mjerni instrumenti nalaze se na infrastrukturi i prenose informacije u središnju bazu podataka”, objašnjava Nicolas Réhault, koordinator projekta CASCADE ICT s Instituta za solarne energetske sustave Fraunhofer u Freiburgu u Njemačkoj. "Inovativni softver može otkriti mane, na primjer nepotreban rad ventilatora, simultano grijanje i hlađenje, kontrolne pogreške itd. i predložiti korektivne zahvate upravi za energiju i timovima za održavanje, kao što su resetiranje kontrola ili zamjena neispravnih detektora."


Više informacija pročitajte ovdje.