Komisija usvojila revidirane smjernice za potporu tvrtkama u poteškoćama

U kontekstu inicijative Modernizacija državnih potpora (SAM), Europska komisija revidirala je svoja pravila za procjenu mjera potpore država članica za spašavanje i restrukturiranje tvrtki u poteškoćama.
 

Cilj je novih smjernica osigurati da se javno financiranje usmjeri tamo gdje je najpotrebnije, te da investitori u tvrtke u poteškoćama sudjeluju u troškovima restrukturiranja, a ne da ostavljaju teret poreznim obveznicima. Usvojena pravila odnose se samo na ne-financijske tvrtke u poteškoćama; odvojen skup pravila donesen je za banke i druge financijske institucije (vidi IP/13/672). Nove smjernice stupit će na snagu 1. kolovoza 2014.

Joaquín Almunia, potpredsjednik Komisije zadužen za politiku tržišnog natjecanja, rekao je: "Danas smo napravili još jedan važan korak u modernizaciji kontrole državnih potpora. Nova pravila o potporama za tvrtke u poteškoćama osiguravaju da se javno financiranje odobrava samo ako to doista trajno spašava radna mjesta i know-how, a nakon što su vlasnici tvrtke pridonijeli svoj udio troškova."

Nove smjernice zamjenjuju prijašnje, usvojene 2004. (tzv. "Sanacija i restrukturiranje").

Više pročitajte ovdje.