Nova aplikacija za pametne telefone pruža informacije o propisima o cestovnom prometu u Europskoj uniji

Nova aplikacija Europske komisije za pametne telefone „Going Abroad” sadrži sve važne informacije povezane sa sigurnošću u cestovnom prometu za sve države članice Europske unije. Aplikacija je dostupna na 22 jezika za iPhone i iPad te za telefone koji koriste operacijske sustave Google Android i Microsoft Windows.
 


Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije zadužen za promet, izjavio je: „Za vrijeme ljetnih godišnjih odmora na europskim cestama ima najviše prometa. Tako je jednostavno krenuti automobilom u inozemstvo, no mnogi ljudi ne shvaćaju da se pravila i cestovni znakovi razlikuju diljem EU-a. Aplikacija „Going Abroad” korisnicima pruža praktične i pristupačne informacije kako bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru.”

Aplikacija sadrži informacije o ograničenjima brzine i dopuštenim količinama alkohola u krvi, semaforima i upotrebi mobilnih telefona te o drugim temama koje nose najveći rizik za nesreće. Njome se također obavještava korisnike o obvezi upotrebe sigurnosnih pojaseva u automobilima i nošenja kacige tijekom vožnje biciklom i motociklom. Aplikacija također sadrži kviz o sigurnosti u cestovnom prometu i igru pamćenja za zabavu putnika tijekom dugih putovanja automobilom.

Njezino objavljivanje netom prije početka ljetnih praznika stiže u pravi čas jer su srpanj i kolovoz najsmrtonosniji mjeseci u cestovnom prometu s u prosjeku oko 50 % više poginulih na cestama u odnosu na „najsigurniji” mjesec veljaču.

U području cestovne sigurnosti u EU-u postignut je velik napredak tijekom proteklih godina. Između 2001. i 2010. broj smrtnih slučajeva na cestama EU-a smanjen je za ukupno 43 %. Između 2010. i 2013. smanjen je za dodatnih 17 %. Strateški cilj je upola manje poginulih na cestama između 2010. i 2020. te početak usmjeravanja napora EU-a na smanjenje broja teških ozljeda u cestovnom prometu. Novom aplikacijom u vezi sigurnosti u cestovnom prometu doprinosi se mnogim drugim inicijativama za sigurnost u cestovnom prometu na razini EU-a.

Više informacija pročitajte ovdje.