S novom europskom putovnicom vještina lakše do posla u uslužnom sektoru

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku putovnicu ugostiteljskih vještina, alat namijenjen lakšem uspostavljanju kontakata između tražitelja zaposlenja i poslodavaca u europskom sektoru ugostiteljstva i turizma.


Putovnica vještina služit će radnicima i poslodavcima za prevladavanje jezičnih barijera te usporedbu vještina zaposlenih u uslužnim djelatnostima čime će se pojednostavniti postupak zapošljavanja. Putovnica vještina dostupna je u okviru Europskog portala za radnu mobilnost EURES na svim službenim jezicima EU-a. Putovnicom će se u budućnosti obuhvatiti i drugi sektori.

Europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje László Andor izjavio je: „Europska putovnica ugostiteljskih vještina važan je praktični alat za promicanje mobilnosti europskih radnika, osobito mladih, u sektoru koji ima velik potencijal rasta. Ova inicijativa ujedno je i primjer pozitivna ishoda socijalnog dijaloga između udruga zaposlenika i poslodavaca na europskoj razini, stoga se radujemo proširenju te suradnje na druge sektore tržišta rada.”

Putovnica vještina uvedena je na zajedničku inicijativu Komisije te udruga zaposlenih i poslodavaca u uslužnom sektoru: HOTREC-a, krovne udruge koja predstavlja hotele, restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte u Europi, te EFFAT-a, Europske federacije sindikata zaposlenih u prehrambenome, poljoprivrednom i turističkom sektoru.

Europska komisija, HOTREC, EFFAT i EURES organiziraju od 23. do 27. lipnja 2014. tematski tjedan posvećen promicanju europske putovnice vještina. Za trajanja promotivne kampanje koja će se provoditi na stranicama društvenih mreža partnera, tražitelji zaposlenja i poslodavci u sektoru ugostiteljstva i turizma iz cijele Europe moći će se upoznati s novim alatom.

Više informacija pročitajte ovdje.