Europska komisija objavila izvješće o tržištu mlijeka i „mliječnom paketu”

Europska komisija objavila je 13. lipnja izvješće o razvoju stanja na tržištu mlijeka i o djelovanju „mliječnog paketa” iz 2012. u kojemu su opisani prilično pozitivni izgledi za tržište mlijeka. Navode se i pregled provedbe odredbi i mogućnosti „mliječnog paketa” te daljnja razmišljanja o završetku primjene sustava kvota 2015.
 

Takozvani „mliječni paket” donesen je postupkom suodlučivanja 2012., a cilj su mu jačanje položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u lancu nabave mlijeka i mliječnih proizvoda i priprema sektora na održiviju budućnost više usmjerenu tržištu, pri čemu se posebno nastoji primijeniti iskustva iz doba krize tržišta mlijeka 2009. Države članice mogu učiniti obveznima pisane ugovore između proizvođača i prerađivača mlijeka. Poljoprivrednici mogu pomoću organizacija proizvođača kolektivno pregovarati o ugovornim uvjetima, među ostalim o cijeni sirovog mlijeka. Posebnim pravilima EU-a za međustrukovne organizacije sudionicima u lancu nabave mlijeka i mliječnih proizvoda omogućuje se vođenje dijaloga i provođenje niza aktivnosti te je državama članicama dopušteno da pod određenim uvjetima primjenjuju pravila za uređivanje nabave sireva s oznakom ZOI/ZOZP.

Izvješćem se potvrđuje da su ugovori između poljoprivrednika i prerađivača postali obvezni u 12 država članica (Bugarska, Cipar, Francuska, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Španjolska), dok su u nekim drugim državama (Belgija, Ujedinjena Kraljevina) dogovoreni kodeksi dobre prakse između poljoprivrednika i organizacija prerađivača. Rezultat je nacionalnih odredbi o priznavanju organizacija proizvođača (OP-ovi) formalno priznavanje 228 OP-ova u šest država članica (Belgija, Češka Republika, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska,). U četirima od tih šest (Češka Republika, Francuska, Njemačka, Španjolska) OP-ovi su proveli kolektivne pregovore kojima je obuhvaćeno od 4 % do 33 % ukupnih isporuka. Dvije države članice (Francuska i Italija) primijenile su pravila za reguliranje nabave određenih sireva s oznakom ZOI/ZOZP.

Kao buduću mjeru za tržište po prestanku primjene kvota Komisija je nedavno osnovala Europski opservatorij za tržište mlijeka (MMO), kojem su cilj transparentnije tržište i analiza gospodarskih subjekata kada oni donose svoje poslovne odluke. Komisiji će MMO pomoći u praćenju kretanja na tržištu, proaktivnoj primjeni „sigurnosne mreže” i reagiranju na izuzetne okolnosti.

Više informacija pročitajte ovdje.