Vijeće ministara podržava sigurnije i "zelenije" kamione

Na sastanku održanom 5. lipnja u Luksemburgu ministri prometa podržali su prijedloge za nova pravila Europske unije kojima bi se  omogućila proizvodnja aerodinamičnijih kamiona koji će smanjiti potrošnju goriva za 7-10%, smanjiti emisije stakleničkih plinova i poboljšati sigurnost ugroženih sudionika u prometu (npr. biciklisti).

Komisija pozdravlja odluku ministara prometa da podrže prijedloge, ali žali što ministri predlažu odgodu od osam godina prije nego što nova pravila stupe na snagu.

Predložena nova pravila omogućit će kabine zaobljenog oblika i sa sklopivim aerodinamičkim uređajima na stražnjem dijelu prikolice. Ove će mjere znatno poboljšati aerodinamiku vozila te uštediti oko 5000 € godišnje na troškovima goriva za tipičan međugradski kamion koji prelazi 100 000 km. To predstavlja smanjenje emisije stakleničkih plinova za 7-10% (ili 7,8 tona CO2 za ispomenuti međugradski kamion koji prelazi 100 000 km). Istovremeno će se poboljšati vidno polje vozača, a mogu se rasporediti novi sigurnosni uređaji kao što su energetski amortizeri, što će godišnje pomoći spasiti živote 300 do 500 ugroženih sudionika u prometu, kao što su pješaci ili biciklisti.

Dogovor ministara prometa trebao bi utrti put za nova pravila koja će se usvojiti do kraja 2014. ili početkom 2015. godine.

Više informacija pročitajte ovdje.