EU pokreće najveći svjetski program za civilnu robotiku

Europska komisija i 180 tvrtki i istraživačkih organizacija pod okriljem udruženja euRobotics pokrenuli su 3. lipnja najveći svjetski program za civilna istraživanja i inovacije u robotici.

Inicijativa SPARC obuhvaća proizvodnju, poljoprivredu, zdravstvo, prijevoz, civilnu sigurnost i kućanstva, a dio je nastojanja industrijske politike Europske unije da se ojača položaj Europe na globalnom tržištu robotike (60 milijardi eura godišnje do 2020.). Očekuje se da će ova inicijativa stvoriti više od 240 000 radnih mjesta u Europi te povećati udio Europe na globalnom tržištu na 42% (porast od 4 milijarde eura godišnje). Europska komisija uložit će 700 milijuna, a euRobotics 2,1 milijardi eura.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes kaže: "Europa mora biti proizvođač robota, a ne samo potrošač. Roboti su mnogo više od zamjene za ljude - oni često rade stvari koje čovjek ne može ili ne želi učiniti, i to poboljšava sve, od kvalitete života do sigurnosti. Integracija robota u europsku industriju pomaže nam stvoriti i zadržati radna mjesta u Europi."

Više informacija pročitajte ovdje.