Posjeduju li Europljani digitalne vještine koje su potrebne za dobivanje i zadržavanje posla?

Najnoviji podaci koje je 28. svibnja objavila Europska komisija pokazuju da, iako se sve više ljudi koristi internetom, gotovo 50 % stanovništva ne posjeduje dovoljno razvijene digitalne vještine za današnje radno okruženje.

Ovaj se jaz nastavlja u vrijeme kada je više IT stručnjaka potrebno nego ikad prije, a poslovi povezani s informacijskim tehnologijama stvaraju se puno brže od onih u drugim sektorima – od 2000. nastalo je preko dva milijuna radnih mjesta. Ta rastuća potražnja, nasuprot jazu u digitalnim vještinama, znači da će u razdoblju 2015. - 2020. postojati masovni broj nepopunjenih radnih mjesta, osim ako se ne naprave intervencije u nacionalnim politikama. Najveći se praznine očekuju u Velikoj Britaniji (250.000), Italiji (180.000) i Njemačkoj (150.000).


Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes kaže: "Postoji dosta inicijativa Europske unije koje pomažu nacionalnim vladama i privatnim organizacijama u rješavanju ovih pitanja: Otvaranje obrazovanja, učenje programiranja, Get Online Week, eSkills za radna mjesta i velika koalicija za digitalna radna mjesta."


Partneri u velikoj koaliciji za digitalna radna mjesta obvezuju se poduzeti određeni mjere kako bi povećali usavršavanje u informacijskim tehnologijama, privukli mlade ljude da se obrazuju u informacijskim tehnologijama ili pomogli modernizirati to obrazovanje. Ovisno o području stručnosti, partneri se obvezuju stvoriti nove programe osposobljavanja ili ponuditi poslove i stažiranja, promicati programiranje mladima, itd.

Više informacija pročitajte ovdje.