U okviru projekta Europske unije proizvedeno prvo solarno mlazno gorivo na svijetu

U okviru istraživačkog projekta SOLAR-JET koji financira Europska unija, od vode i ugljikova dioksida (CO2) uz koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije, proizvedeno je prvo solarno mlazno gorivo na svijetu.
 

Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode.

Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn izjavila je: „Ova tehnologija znači da bi jednog dana mogli proizvoditi čišće i obilne zalihe goriva za zrakoplove, automobile i druge oblike prijevoza. Ovime bi se uvelike mogla povećati energetska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih plinova koji uzrokuje globalno zatopljenje mogao pretvoriti u koristan resurs.”

EU financira projekt SOLAR-JET s 2,2 milijarde eura. Započet je u lipnju 2011. u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7), a okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC).

U sljedećoj fazi projekta partneri planiraju poboljšati solarni reaktor i procijeniti hoće li se postojećom tehnologijom moći proizvoditi veće količine po konkurentnoj cijeni.

Više informacija pročitajte ovdje.