PREDAVANJE FRANCUSKE VELEPOSLANICE U DUBROVNIKU: Izbori za Europski parlament – mogućnost za sudjelovanje u stvaranju europskih politika

Francuska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Michèle Boccoz održala je u petak 25. travnja u dvorani Dominikanskog samostana u Dubrovniku predavanje pod nazivom “2014., godina promjena za Europu – mogućnosti za Hrvatsku”. Predavanje je organizirao Europski dom Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim međunarodnim sveučilištem (DIU), u okviru aktivnosti svog informacijskog centra Europe Direct Dubrovnik.
 

Kao uvod u predavanje predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš-Daničić predstavila je nedavno objavljenu trojezičnu brošuru „814 – 2014: Zajednička prošlost, zajednička budućnost“ s dvanaest događaja koji su obilježili posljednjih 1200 godina europske povijesti. Veleposlanica Boccoz složila se da je 2014. vrlo značajna godina za Europsku uniju, s obzirom na nadolazeće izbore za Europski parlament, čiji će novi saziv utjecati i na sastav buduće Europske komisije. Ove su promjene u skladu s odredbama Lisabonskog sporazuma, što će povećati demokratski legitimitet Europske unije. U raspravi nakon predavanja veleposlanica je spomenula da su neke francuske političke stranke prošlu europsku preizbornu kampanju koristile kao poligon za raspravu o temama od nacionalnog značaja, stoga ne čudi da se i hrvatske stranke koriste istim oružjem za obračunavanje s političkim protivnicima na nacionalnoj razini. Na komentar da mnogi građani Europski parlament smatraju 'utješnom nagradom' političarima koji su izgubili utjecaj u svojim izbornim jedinicama ili na nacionalnoj razini, Michèle Boccoz rekla je da to nikako ne može biti općenita tvrdnja, jer da su se mnogi francuski zastupnici uspješno vratili na domaću političku scenu, gdje su nakon isteka mandata u EP neki od njih bili i ministri.

Veleposlanica se posebno usredotočila na mogućnosti doprinosa ‘običnih’ građana europskim politikama. Budući da po načelu tzv. opadajuće proporcionalnosti Hrvatska u odnosu na broj stanovnika ima više zastupnika u Europskom parlamentu nego mnoge veće države, hrvatski građani imaju veći utjecaj na stvaranje europskih politika od Francuza. Koliko će građani taj svoj utjecaj uistinu i iskoristiti, ovisi od njihova izlaska na izbore koji će se održati 25. svibnja. 

GALERIJA SLIKA