Europski parlament traži smanjenje potrošnje plastičnih vrećica

Države članice Europske unije trebaju smanjiti potrošnju laganih plastičnih vrećica za najmanje 80% do 2019. godine, rekao je Europski parlament u izvješću izglasanom 16. travnja. Eurozastupnici preporučuju nametanje poreza, nameta, marketinških ograničenja ili zabrana. Odbacivanje plastičnih vrećica u okoliš uzrokuje onečišćenje okoliša i pogoršava rašireni problem otpada u vodenim površinama, ugrožavajući vodene ekološke sustave diljem svijeta.

Lagane plastične vrećice tanje od 50 mikrona čine veliku većinu ukupnog broja plastičnih vrećica koje se koriste u Europskoj uniji, a manje su pogodne za ponovnu upotrebu nego deblje plastične vrećice, zbog čega brže postaju otpad i češće se odbacuju u okoliš. Članice Europske unije morale bi smanjiti potrošnju laganih plastičnih vrećica za najmanje 50 % do 2017. godine i za 80% do 2019. godine potičući smanjenje mjerama poput poreza, nameta, marketinških ograničenja ili zabrana, kojima bi se osiguralo da trgovine ne nude plastične vrećice besplatno, osim onih za omatanje hrane kao što je sirovo meso, riba i mliječni proizvodi. Do 2019. godine plastične vrećice koje služe za pakiranje voća, povrća i slatkiša zamijenit će se vrećicama napravljenim od recikliranog papira, biorazgradivih vrećica ili materijala koji se mogu kompostirati.

Procjenjuje se da je u 2010. godini svaki građanin EU-a koristio 198 plastičnih vrećica, od kojih su 90% bile lagane plastične vrećice. Preko 8 milijardi plastičnih vrećica odbačeno je u Europskoj uniji u 2010. godini prema podatcima Europske komisije.

Više informacija o ovoj temi pročitajte ovdje.