Eurozastupnici traže obavezno "made in" označavanje

Prema izvješću izglasanom 15. travnja “made in” označavanje trebalo bi biti obavezno za neprehrambene proizvode koji se prodaju na unutarnjem tržištu Europske unije.  Eurozastupnici također predlažu strože kazne za poduzeća koja prodaju potencijalno opasne proizvode.
 

Eurozastupnici podržavaju prijedlog Komisije o obaveznom označavanju neprehrambenih proizvoda, čime bi se zamijenilo dosadašnje dobrovoljno označavanje. Danas se za oko 10% proizvoda ne zna od kuda potječu. Uz pomoć “made in” oznaka želi se poboljšati mogućnost praćenja proizvoda, čime bi ojačala zaštita potrošača.

"Made in" označavanje primjenjivalo bi se na gotovo sve proizvode koji se prodaju na unutarnjem tržištu EU-a, uz izuzetak medicinskih proizvoda, kaže se u izvješću Europskoga parlamenta. Proizvođači iz Europske unije moći će izabrati da li će staviti "made in EU" oznaku ili oznaku svoje zemlje. Za robu proizvedenu u više  mjesta "oznaka zemlje porijekla" bit će oznaka zemlje u kojoj je roba prošla "zadnju značajnu, ekonomsku, opravdanu obradu" rezultirajući tako  "novim proizvodom" ili predstavljajući time "važnu fazu proizvodnje".

Eurozastupnici su predložili i strože kazne za poduzeća koja prodaju potencijalno opasne proizvode, kao i to da Komisija objavljuje i ažurira crnu listu gospodarskih subjekata za koje je opetovano utvrđeno da su namjerno kršili odredbe o sigurnosti proizvoda. Također su se založili za osnivanje paneuropske baze podataka o nezgodama koja bi obuhvaćala sve vrste nezgoda, a posebno one koje se odnose na proizvode za kućnu upotrebu i za aktivnosti povezane sa slobodnim vremenom, prijevozom i radom.

Više informacija pročitajte ovdje.