Eurozastupnici glasali za slobodan pristup internetu i ukidanje roaminga

Europski parlament izglasao je 3. travnja pravila prema kojima pružatelji internetskih usluga više neće smjeti smanjivati brzine i blokirati vezu kako bi usporili usluge koje pruža njihova konkurencija. Zastupnici su također odlučili ukinuti naknade za roaming (dodatni troškovi za korištenje mobilnog telefona u drugoj državi članici), što bi trebalo stupiti na snagu 15. prosinca 2015. godine.
 


Zastupnici traže jasnija pravila koja će onemogućiti pružatelje internetskih usluga da promoviraju neke usluge na uštrb drugih. Neke telekomunikacijske tvrtke više ne bi mogle smanjivati kvalitetu ili potpuno blokirati internetsku vezu kako bi spriječile provođenje konkurentskih usluga. U 2012. je, primjerice, Europski regulator za elektroničke komunikacije BEREC izvijestio kako nekoliko pružatelja internetskih usluga blokiraju ili usporavaju VoIP usluge kao što je Skype.

Zastupnici su skratili popis Europske komisije o "iznimnim" slučajevima u kojima pružatelji i dalje mogu blokirati ili usporiti internet i smatraju da su ovakve prakse dopustive samo ako treba provesti sudski nalog, očuvati sigurnost mreže ili spriječiti privremeno zagušenje mreže.

Eurozastupnici su također izglasali mjere o zabrani naplate roaminga za pozive, tekstualne poruke i mobilni podatkovni promet unutar EU-a od 15. prosinca 2015. te mjere prema kojima će biti lakše ustupati dijelove radiospektra, a koje bi omogućile brži mobilni internet i brže uvođenje 4G i 5G mreža.

Više informacija o ovoj temi možete pročitati ovdje.