Eurozastupnici traže ograničenje naknada za kreditne kartice i sigurnije internetsko plaćanje

Eurozastupnici su 3. travnja izglasali nova pravila kojima će se ograničiti naknade što ih banke obračunavaju za plaćanje kreditnim karticama te mjere za sigurnije i jeftinije internetsko plać‡anje s više mogućnosti za korisnike.
 


Naknade za plaćanje kreditnim karticama koštaju trgovce u Europskoj uniji preko 10 milijardi eura godišnje, kaže Europska komisija. Osim što  nisu jasne korisnicima kartica, naknade se i razlikuju između zemalja članica EU-a jer  nisu utvrđ‘ene zakonom, već‡ ih određ‘uju nacionalna tijela za konkurenciju. Naknade koje banke naplaćuju za obradu transakcije kod plać‡anja Vizom ili MasterCardom trebale bi biti ograničene na 0,3 posto vrijednosti za transakcije kreditnim karticama te 7 centi ili 0,2 posto (ovisi koja je vrijednost niža) za debitne kartice. Ograničenja bi se trebala provoditi u domać‡im i međunarodnim transakcijama u Europskoj uniji.

Sigurnosna pravila za online naplatu moraju biti osvježena i obnovljena kako bi bila u skladu s tehničkim napretkom, razvojem tržišta i sve većim brojem transakcija koje se provode na internetu. Informacije koje se traže kako bi naplata prošla, vrijeme obrade i sve povezane naknade trebaju biti jasno napisane. Kupci trebaju imati pravo na korištenje uređaja i računalnih programa za sigurnu naplatu koje omoguć‡avaju neovisni proizvođ‘ači, odnosno treć‡e stranke autorizirane za uslugu naplate. Neovlaštene naplate trebaju biti vrać‡ene kupcu u roku od 24 sata od trenutka kad su primijećene, ali klijenti mogu biti obvezani na snošenje troškova nezakonitog korištenja ili ukradene kartice i uređaja, do najviše 50 eura.

Više informacija o ovoj temi pročitajte ovdje.