Sigurnost potrošača: deset godina europskog sustava brzog uzbunjivanja za opasne proizvode

Sustav EU-a za brzo informiranje (RAPEX) već 10 godina štiti europske potrošače od nesigurnih neprehrambenih proizvoda. Tijekom 2013. godine države članice EU-a poduzele su ukupno 2364 mjere. Riječ je o povećanju broja primljenih upozorenja od 3,8 posto u usporedbi s 2012. godinom, čime se nastavlja trend rasta koji se bilježi od osnivanja RAPEX-a 2003. godine.
 


Tijekom 2013. dvije glavne kategorije proizvoda u kojima je bilo potrebno poduzeti korektivne mjere bile su odjeća, tekstil i modni artikli te igračke (svaka zastupljena s 25 posto). Među najčešće prijavljivanim opasnostima koje ti proizvodi predstavljaju bile su kemijska opasnost, opasnost od davljenja, opasnost od ozljede i opasnost od gušenja.

U sustavu upozorenja kao zemlja podrijetla na prvom je mjestu Kina. Samo se prošle godine 64 % ukupnih prijava o opasnim proizvodima odnosilo na proizvode podrijetlom iz Kine.

Povjerenik Europske komisije  za zaštitu potrošača Neven Mimica izjavio je: „RAPEX pokazuje da je Europa oprezna i da vodi računa o sigurnosti naših 500 milijuna građana. To je priča o uspješnoj suradnji između nacionalnih tijela i institucija EU-a u korist naših građana. Deseta obljetnica RAPEX-a svjedoči o rastućoj važnosti koju tijela za provedbu zakona pridaju suradnji u cilju postizanja sigurnijeg jedinstvenog tržišta.”

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.