Nakon glasovanja u Europskom parlamentu korak smo bliže ukidanju naknada za roaming u EU-u

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta izglasovao je 18. ožujka paket o jedinstvenom telekomunikacijskom tržištu koji je Komisija donijela u rujnu 2013. godine.


Da bi nova pravila stupila na snagu, trebaju ih odobriti Europski parlament i Vijeće.  Glasovanje svih zastupnika u Europskom parlamentu o Uredbi o telekomunikacijama zakazano je za plenarnu sjednicu 3. travnja. U međuvremenu, države članice EU-a raspravljaju o Uredbi u okviru radnih skupina.

EU je već značajno ograničila troškove roaminga od 2007. Kao rezultat europskih mjera za ograničavanje troškova roaminga, potrošači danas plaćaju 80 posto jeftinije pozive i SMS poruke te 91 posto jeftiniji prijenos podataka, nego što su plaćali 2007. godine. Unatoč tome, danas 28 posto putnika unutar EU i dalje gasi telefone dok se nalazi u drugoj državi članici, svjedoči anketa Europske komisije.

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta danas je izglasovao paket o jedinstvenom telekomunikacijskom tržištu koji je Komisija donijela u rujnu 2013. Potpredsjednica Komisije Neelie Kroes ovako je komentirala rezultate glasovanja: "To je izvrsna vijest. Želim zahvaliti izvjestiteljici Pilar del Castillo i svim zastupnicima u Europskom parlamentu koji su sudjelovali u donošenju paketa na uloženom trudu i duhu suradnje. Ovdje je riječ o osiguravanju dinamičnog, zdravog, konkurentnog telekomunikacijskog sektora, spremnog za buduće izazove. Riječ je o tome da svim europskim poduzećima moramo osigurati alate i mreže koji su im potrebni za inovacije i rast. Isto tako, svim europskim građanima moramo osigurati mogućnost neprekinutog povezivanja koja je postala uobičajena – i to bez nepoštenih postupaka kao što su blokirane usluge i naknade za roaming."

Više informacija o ovoj temi pročitajte ovdje.