Europska komisija predlaže novi pristup spašavanju poduzeća i pružanju druge šanse poštenim poduzetnicima

Europska komisija objavila je 17. ožujka niz zajedničkih načela za nacionalne procedure u slučajevima nesolventnosti poduzeća u financijskim poteškoćama.
 

Cilj je odvratiti pozornost od likvidacije te je preusmjeriti na poticanje održivih poduzeća na restrukturiranje u ranoj fazi kako bi se izbjegli stečajevi.
Činjenica je da se svake godine gotovo 200 000 poduzeća diljem EU-a suočava s nesolventnosti zbog čega 1,7 milijuna osoba ostaje bez posla. Trendovi pokazuju kako se broj stečajeva povećava – on se udvostručio od početka krize, a isto se očekuje i tijekom 2014.

Reformom nacionalnih pravila o pred-stečajnim postupcima stvaraju se optimalni uvjeti: pomaže se nastaviti poslovanje održivih poduzeća i zaštititi radna mjesta, te istovremeno poboljšati okružje za povrat većeg dijela potraživanja u slučajevima stečaja. Nakon stečaja, pošteni poduzetnici bi trebali brzo imati drugu šansu jer podaci pokazuju kako su iz drugog pokušaja znatno veće šanse za uspjeh.

„Poduzeća su ključna za stvaranje napretka i radnih mjesta, ali otvaranje poduzeća i njegovo poslovanje zahtjevan je posao, posebno u trenutačnoj gospodarskoj klimi”, riječi su potpredsjednice Komisije Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe. „Broj poduzeća koja se suočavaju s financijskim poteškoćama u stalnom je porastu zbog čega je potrebno razmisliti o novom pristupu rješavanju problema nesolventnosti poduzeća. Prvo trgovačko društvo automobilima Henryja Forda našlo se u problemima nakon 18 mjeseci poslovanja, ali on je nastavio s radom i utemeljio jedno od najuspješnijih poduzeća u svijetu. Ne smijemo gušiti inovacije i ako pošteni poduzetnik ne doživi uspjeh iz prvog pokušaja, potrebno mu je pružiti novu priliku. Naša pravila o nesolventnosti trebala bi olakšati novi početak.”

„Potrebno je uspostaviti učinkoviti mehanizam pomoću kojeg će biti moguće razlikovati poštene i nepoštene poduzetnike jer je to neophodno kako bi se smanjila trenutačna stigma stečaja”, naglasio je potpredsjednik Komisije Antonio Tajani, povjerenik EU-a za industriju i poduzetništvo. „Tim bi se razlikovanjem spriječila diskriminacija neprijevarnih stečajnih dužnika koji bi stekli pravo na svaku postojeću tržišnu potporu koja je dostupna u svrhu pokretanja novog posla.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.