Olakšavanje trgovine prerađenim poljoprivrednim proizvodima

Europski parlament glasovao je 11. ožujka o Komisijinu prijedlogu o ažuriranju trgovinskog režima za prerađene poljoprivredne proizvode.

Prerađeni poljoprivredni proizvodi su proizvodi koji se dobivaju preradom osnovnih poljoprivrednih proizvoda, npr. slatkiši, čokolade, tjestenine, pekarski proizvodi, keksi, alkoholna pića, bezalkoholna pića itd. EU je najveći svjetski izvoznik prerađenih poljoprivrednih proizvoda – ukupna vrijednost izvoza iznosi 41,7 milijardi eura.

Novom uredbom olakšat će se trgovanje prerađenim poljoprivrednim proizvodima između EU-a i trećih zemalja. Cilj je ažurirati pravni okvir za provedbu EU-ovih povlaštenih trgovinskih sporazuma sklopljenih sa zemljama izvan EU-a. Uredbom se predviđa i odobravanje izvoznih subvencija za neke prerađene poljoprivredne proizvode u slučaju poremećaja na tržištu (npr. pada cijena na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda zbog izrazito dobra uroda).

Očekuje se da će uredba pridonijeti učinkovitom ostvarivanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike, a posebice stabiliziranju tržišta, osiguravanju dostupnosti zaliha i razumnih cijena hrane za potrošače.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.