Zaštita okoliša: nove studije potvrđuju potrebu za jačanjem zaštite od poplava i prelaskom na "zelenije" poreze

Dvije studije koje je Europska komisija objavila 3. ožujka pokazuju kako politika zaštite okoliša može potaknuti gospodarski rast jačanjem zaštite od poplava i boljim iskorištavanjem prelaska na ekološki prihvatljivije poreze.

Studija o potencijalu ekološki prihvatljivijih poreza, za koju su podatci prikupljeni iz 12 država članica, pokazuje da bi se premještanjem poreza s rada na onečišćenje (npr. povećanjem poreza na onečišćenje zraka i vode) 2016. ostvario realni prihod od 35 milijardi eura, koji bi 2025. dosegnuo 101 milijardu eura, a brojke bi bile daleko veće ako bi se poduzele i mjere za uklanjanje subvencija koje štete okolišu. Potencijalni prihod kreće se od nešto više od jedan posto BDP-a godišnje do nešto više od 2,5 posto godišnje 2025., ovisno o državi članici.


Druga studija pokazuje da ulaganje u mjere zaštite od poplave u prosjeku stoji oko 6 do 8 puta manje od štete uzrokovane poplavama. Štoviše, ulaganje u zelene infrastrukture tj. u obnovu prirodnih značajki radi lakšeg upravljanja poplavnom vodom i njezina skladištenja ima bolji učinak na bioraznolikost, a moglo bi pridonijeti i smanjenju troškova građevinskih radova.


Povjerenik EU-a za okoliš Janez Potočnik izjavio je: "Gospodarstvo može imati opće koristi od ulaganja u zaštitu od poplava, posebno primjenom rješenja utemeljenih na prirodnim resursima koja su iznimno ekonomična. Isto tako, ekološke porezne reforme mogu gotovo udvostručiti prihod koji trenutno donose državnim blagajnama, a povoljno djeluju i na okoliš te otvaraju mogućnost smanjenja poreza na zapošljavanje i deficita. To je snažan argument za promjenu postojećeg stanja."


Više informacija o ovoj temi možete pročitati ovdje.