Video igre kao pomoć u oporavku od moždanog udara

Moždani udar, karakteriziran nedostatkom protoka krvi u mozgu, pogađa veliki postotak stanovništva te im smanjuje kvalitetu života. Najčešće posljedice moždanog udara su slabost (pareza) ili paraliza dijela tijela koji se nalazi na suprotnoj strani od moždane polutke zahvaćene udarom. Dok je redovita tjelesna aktivnost važna za oporavak i prevenciju recidiva, studije pokazuju da su mnogi pacijenti nedovoljno aktivni.


Znanstvenici procjenjuju učinkovitost skupne terapije video igrama u motiviranju bolesnika nakon moždanog udara da bi postigli veću aktivnost. Projekt "Intervencija virtualne stvarnosti za rehabilitaciju nakon moždanog udara" (VR STROKE REHAB) financira Europska unija. Eksperimentalne skupine igraju video igre u grupama po dvoje ljudi s igrama koje su kompatibilne s njihovim motoričkim sposobnostima. Kontrolne grupe su podvrgnute uobičajenim intervencijama kao što su pokreti, vježbe i funkcionalni zadatci pomoću lopti, blokova i sl. Svi sudionici dobivaju interventnu kliničku procjenu prije i poslije sudjelovanja u projektu, kao i dodatnu evaluaciju nakon tri mjeseca.

Ovo je prvi put da je terapija video igrama iskušana u grupama, a novi pristup nudi hipotezu da društvena interakcija i prijateljsko natjecanje nude bolje sudjelovanje u usporedbi s konvencionalnim tehnikama. Osim toga, pokreti povezani s virtualnom stvarnošću su aktivniji i svrhovitiji od onih koji se izvode u konvencionalnim tipovima rehabilitacije.

Više o ovom izraelskom projektu pročitajte na stranicama Europske komisije.