Što 5G može učiniti za Vas?

Do 2020. godine biti će 30 puta više mobilnog internet prometa nego što je bilo u 2010. No to neće biti ista vrsta prometa kao danas – korištenje interneta nije rašireno samo zbog pametnih telefona i tableta, već i zbog golemog porasta strojeva i senzora koji koriste internet za komunikaciju, a koji zahtijevaju učinkovitiju i pristupačniju tehnologiju za korištenje podatkovnog prometa.

5G je nova mrežna tehnologija i infrastuktura koja će donijeti kapacitete potrebne da bi se izašlo na kraj s povećanim rastom u korištenju komunikacijske, pogotovo bežične, tehnologije. 5G neće samo biti brži, već će i donijeti nove funkcije i aplikacije uz visoku društvenu i ekonomsku vrijednost.


Primjeri korištenja 5G:

  • eZdravstvo: 2001. napravljen je prvi transatlantski kirurški zahvat između New Yorka i Strasbourgha. Ova daljinska operacija zahtijevala je iznimno skupe visokokapacitetne linije. S tehnologijom 5G ovaj će scenarij postati puno lakši i mobilniji. U bliskoj bi budućnosti pacijenta koji treba hitnu ili određenu operaciju mogao operirati kirurg koji je fizički udaljen od njega.
  • Povezani domovi: naši budući domovi će biti puni povezanih uređaja koji ne samo da pružaju informacije o svom okruženju, već i komuniciraju jedni s drugima. Pametni mjerač temperature bi tako mogao "popričati" s detektorom dima, a kombinirani podatci mogu dati pouzdanije informacije u slučaju požara kod kuće. Ukoliko nitko nije prisutan, ova informacija može biti automatski poslana mobilnim uređajima i tako pozvati vatrogasce. 5G može podržati takve scenarije povezanog doma, u isto vrijeme rušeći cijenu usluga.
  • Siguran prijevoz: vozila postaju sigurnija zahvaljujući ugradnji informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija. Uskoro će biti u stanju komunicirati s vanjskih svijetom. Zamislite da se vozite na autocesti iza kamiona po kišnom danu, vidljivost je vrlo ograničena. Ako kamion ispred sebe ima kameru Vaš automobil se može priključiti na pogled vozača kamiona na cestu ispred sebe i na taj Vam način osigurati dodatne informacije, uvelike poboljšavajući udobnost vožnje i sigurnost. To zahtijeva trenutačni prijenos slika između kamiona i automobila, što s trenutnim mrežama nije moguće.
  • Zabava: s 5G moći ćete koristiti nove velike aplikacije, čak i u prepunom mjestu. Zamislite da gledate nogometnu utakmicu na stadionu s 50 tisuća ljudi oko Vas. Ako biste imali 5G mrežu mogli biste pogledati opet zanimljive faze utakmice iz različitih kutova gledanja i s visokom razlučivosti na Vašem pametnom telefonu ili tabletu. To bi bilo osigurano korištenjem viših frekvencija koje se trenutno ne koriste za širokopojasnu komunikaciju. Tko god se pokušao povezati na internet u konferencijskoj dvorani s više od 200 osoba iskusio je gubitak veze zbog nestabilnosti WiFi mreža. Zahvaljujući tehnologiji 5G takvi problemi će uskoro biti dio prošlosti.

Više informacija pročitajte u objavi Europske komisije.