Automobili budućnosti – usvojeni novi europski standardi

Zamislite da se vozite i pojavljuje se poruka na vjetrobranskom staklu u kojoj se upozorava na nesreću koja se upravo dogodila iza sljedećeg ugla. To bi uskoro mogla postati stvarnost zahvaljujući novim europskim standardima. Povezani automobili s mogućnostima da komuniciraju jedni s drugima, kao i s prometnom infrastrukturom, trebali bi se pojaviti na europskim cestama u 2015. godini.

Dvije europske organizacije za standarde, ETSI (Europski institut za telekomunikacijske norme) i CEN (Europski odbor za norminizaciju), potvrdile su da je osnovni skup standarda koji je zatražila Europska komisija potpuno dovršen. Norme koje su usvojene osiguravaju da će vozila napravljena od različitih proizvođača moći komunicirati jedna s drugima. EU je uložila više od 180 milijuna eura na istaživačke projekte o kooperativnim transportnim sustavima, čiji su rezultati pomogli razvijanju standarda. To će staviti europsku automobilsku industriju, koja pruža 13 milijuna radnih mjesta, ispred u utrci za razvoj nove generacije vozila.

Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije, pozdravila je ovaj važan korak: "S ovim skupom standarda dovršenim, povezani automobili su na pravom putu. Direktna komunikacija između vozila i infrastrukture osigurati će sigurniji i učinkovitiji tok prometa s velikim pogodnostima za vozače i pješake, naš okoliš i naše gospodarstvo. Ovo predstavlja jedinstvenu europsku digitalnu prednost. Ali da bi povezani automobili doista funkcionirali također se moramo pobrinuti da dosljednost u pravilima koja podupiru brze širokopojasne mreže."

Više informacija pročitajte u objavi Europske komisije.