Putovanja unutar Europske unije – životinje i biljke

Želite otputovati u drugu zemlju članicu EU i povesti Vašeg ljubimca? Nemate kome ostaviti biljku? Pročitajte osnovne informacije koje biste trebali znati prije putovanja.


Kućni ljubimci (psi, mačke i tvorovi)
Kao državljanin EU možete slobodno putovati s mačkom, psom ili tvorom ako životinja ima Europsku putovnicu za kućne ljubimce. Ta se putovnica može dobiti kod svakog ovlaštenog veterinara i mora sadržavati podatke o važećem cijepljenju protiv bjesnoće.
Ako imate psa, mačku ili tvora mlađeg od 3 mjeseca (koji nije cijepljen protiv bjesnoće), provjerite nacionalne propise
Putovnica EU za kućne ljubimce namijenjena je samo psima, mačkama i tvorovima. Ako imate druge kućne ljubimce poput zečeva ili kanarinaca, trebali biste provjeriti odgovarajuće nacionalne propise o unošenju životinja u zemlju ili iznošenju iz nje.
Ako životinje unosite u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu, moraju se cijepiti protiv trakavice Echinococcus na sljedeći način:
• cijepljenje mora obaviti veterinar u roku od najviše 120 sati i ne manje od 24 sata prije predviđenog datuma ulaska u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu,
• veterinar koji obavlja cijepljenje upisuje ga na mjesto predviđenom za to u putovnici.
 
Identifikacija
 
Vaša životinja mora imati elektronski mikročip ili čitljivu tetovažu stavljenu prije 3. srpnja 2011. s istim brojem koji je naveden u putovnici.
 
Ostale životinje i biljke
 
Možete nositi životinje i biljke, uključujući i biljne i životinjske dijelove, kada putujete u države članice EU. Međutim, većina zemalja EU ima stroga pravila o prijevozu ugroženih vrsta ili proizvoda koji potječu od tih vrsta. Za putovanje s određenim vrstama mogla bi vam zatrebati dozvola.
Da biste saznali više informacija o pojedinim vrstama uvijek provjeravajte EU referentnu bazu podataka o trgovini divljim životinjama i biljkama. Osim toga možete se obratiti tijelu nadležnom za provedbu Konvencije CITES u vašoj zemlji kako biste saznali treba li vrsta koju želite uzeti na putovanje certifikat.
Za vrijeme pojave životinjskih bolesti moguća su i lokalna ograničenja za kretanje živih životinja ili proizvoda životinjskog podrijetla. Obratite se nadležnom veterinarskom tijelu ako planirate prevoziti životinje.
 
Više informacija o propisima vezanim uz putovanja pročitajte na stranici europa.eu.