Edukacijski posjet dubrovačkih novinara Kući Europe

Informacijski centar Europe Direct Dubrovnik, uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, organizirao je u Kući Europe u Zagrebu 4. prosinca, studijski posjet novinara iz Dubrovačko-neretvanske županije u svrhu produbljivanja poznavanja funkcioniranja Hrvatske u okolnostima članstva u Europskoj uniji, kao i o potrebi produbljavanja poznavanja funkcioniranja same Europske unije. 

O radu, funkcioniranju i ciljevima Informacijskog ureda Europskog parlamenta govorile su Andrea Čović-Vidović i Jasna Marić-Krajačić, dok je o radu Predstavništva Europske komisije i izvještavanju pričao voditelj službe za odnose s medijima Martin Mayer.

Kampanja za izbore za Europski parlament je već odavno krenula, a moto je “Sada je drugačije”, što se posebno referira na jednu od važnijih zadaća Europskog parlamenta, a to je izbor novog predsjednika Europske komisije. U skladu s Lisabonskim ugovorom moraju se uzeti u obzir rezultati europskih izbora. Promotivni spot informacijske kampanje nije tipični politički spot već u njemu dominira poruka da za svakoga ima mjesta u Europi, čak i za “euroskeptike”. Kampanja se razvija kroz nekoliko faza: predstavljanje, teme, "izađi i glasaj" te ishod. Predstavljanje je završeno, a trenutno je aktualna druga faza u sklopu koje su se dosad održali paneli u Splitu i Sloveniji na temu nezaposlenosti, te u Rijeci na temu održivog razvoja. U Osijeku će se 6. prosinca održati panel na temu zajedničke poljoprivredne politike. Također se pričalo o European Youth Even-u (EYE) za koji se prijavilo već nekoliko grupa iz Hrvatske te o novinarima koji imaju priliku izvještavati s plenarnih sjednica, najvažnijih zbivanja u Europskom parlamentu.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj gospodin Mayer opisuje kao izvjestitelje iz Bruxellesa, ali i kao one koji prikupljaju podatke i šalju Bruxellesu izvještaj. Bitno je naglasiti da Europska komisija nije Vlada i ne može napraviti ništa što nije dogovoreno s državama članicama te da je njezin glavni zadatak čuvanje ugovora Europske unije.

U glavnom fokusu Komisije nalaze se ekonomski rast i zapošljavanje (Strategija do 2020 godine), prava građana i priprema za izbore Europskog parlamenta. U sklopu ekonomskog rasta i zapošljavanja uveden je “Europski semestar” koji je zapravo jedan od glavnih instrumenata koji omogućuje da Komisija strože nadzire trošenje nacionalnih sredstava. U tom pogledu Komisija daje konkretne preporuke za konsolidiranje budžeta, dok kao krajnju mjeru može propisati sankcije. Jedna od glavnih tema kojima se trenutno bavi Europska komisija su "Garancije za mlade", koje označavaju rad na zapošljavanju mladih kroz nacionalne programe.

Europe Direct Dubrovnik prvi je informacijski centar Europske unije u Hrvatskoj koji je organizirao edukativno putovanje ove vrste, a za sljedeći korak ovog usavršavanja priprema se putovanje u Bruxelles i/ili Strasbourg.